Hoe mooi zou het zijn als er één plek zou zijn waar je gemakkelijk hulp kan vragen en kan bieden? Waar je niet oneindig formulieren hoeft in te vullen maar met een druk op de knop hulp kan krijgen? Die vindplaats gaan we met elkaar maken.

In Nederland leven meer dan 600.000 mensen in armoede. In het Westerkwartier zijn dat er meer dan 2000. In Nederland zijn er ruim 1000 organisaties die arme mensen willen helpen. In het Westerkwartier zijn dat er meer dan 60. Het is in de praktijk lastig om elkaar te vinden, om hulp te vragen en hulp te bieden. Het project Van Arm naar Beter wil juist dát probleem oplossen. We maken 1 plek waar hulp bij armoede gevraagd en geboden kan worden.


Armoede: een groot probleem

Armoede in Nederland is een groot probleem. Armoede betekent dat het lastig is om iedere maand rond te komen, de huur te betalen, boodschappen te kunnen doen en je huis te verwarmen. Laat staan dat er geld is voor deelname aan sport, verenigingsleven, voor een bezoekje aan de film of een verjaarspartijtje. De gevolgen van (langdurige) armoede zijn legio. Deze variëren van verslechterde gezondheid met verhoogd risico op chronische ziekte en vroegtijdig overlijden en minder kansen op school en in werk tot verhoogde kans op (jeugd)criminaliteit.


Hulp bij armoede

Gemeenten werken al jaren aan bestrijding van armoede en het terugdringen van schulden. Daarin zijn zij niet alleen. In Nederland zijn ruim 1000 organisaties actief die zich bezig houden met bestrijding van armoede. In het Westerkwartier zijn dat er ruim 60. Een van de uitdagingen als het gaat om hulp bij armoede is het elkaar vinden. Welke hulp is er allemaal beschikbaar? En onder welke voorwaarden? Wie kampt er met armoede? En hoe bereiken we deze mensen? Hulp vragen en geven is moeilijker dan het lijkt. En daarvoor willen we in dit project een oplossing maken.