Het is bijna zover. Op maandag 28 september opent Het Overleefhuis haar deuren in de gemeente Westerkwartier. Met medewerking van Onzichtbaar Den Haag biedt de gemeente Westerkwartier medewerkers in het Sociaal Domein en tal van netwerkpartners de gelegenheid om te ervaren hoe het is om rond te moeten komen met een klein budget.

Beleving staat centraal

De training Het Overleefhuis is een van de extra opbrengsten van het project Van Arm naar Beter. 'In gesprekken met de mensen die we willen helpen, kwam naar voren dat beleving en verbinding net zo belangrijk zijn als het instrument dat we gebruiken", aldus wethouder Bert Nederveen. "Je kan een geweldig beleid hebben en een mooie website, maar zonder verbinding en inlevingsvermogen werkt dat niet. Mensen helpen is mensenwerk en daar speelt die verbinding een belangrijke rol bij".

Om die verbinding te maken werd contact gezocht met Onzichtbaar Den Haag, een sociale onderneming van ervaringsdeskundigen die al eerder voor de gemeente Den Haag het 'Krap-bij-Kashuis' organiseerde. Het Overleefhuis is een vervolg daarop en daarin maken deelnemers kennis met dilemma's en vooroordelen waar mensen met weinig geld dagelijks mee te maken hebben.

"Het is goed dat deze ervaring breed wordt gedeeld want in alle onderdelen van onze samenleving komen we armoede tegen. We zijn daarom ook blij dat veel maatschappelijke partners, zoals die uit het onderwijs en woningbouw, de training ook komen meebeleven".

Laatste kaarten

Er is nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen dat kenbaar maken via een mailtje aan de projectleider Erwin van der Maesen de Sombreff via erwin.vandermaesendesombreff@westerkwartier.nl.