Via de Hanzehogeschool, die in samenwerking met de gemeente Westerkwartier en de gemeente Groningen het project fighting poverty hebben gestart, mochten wij als vierdejaars studenten van de opleiding Communicatie & Multimedia Design onderzoek doen naar een groot wereldwijd probleem, namelijk armoede.

Armoede is overal om ons heen, je staat er alleen niet dagelijks bij stil als je er zelf weinig mee te maken hebt. Armoede is iets wat iedereen op een gegeven moment kan overkomen. Als je aan arme mensen denkt, denk je vaak aan mensen die geen vaste woon of verblijfplaats hebben, op straat zwerven en van heel weinig geld moeten leven. Dat dit bestaat zal niemand vreemd in de oren klinken maar dat iedereen die arm is op deze manier leeft is niet per definitie altijd het geval.

Waar wij tijdens dit project achter zijn gekomen is dat er ook heel veel mensen zijn die van weinig geld iedere maand weer moeten zien rond te komen. Zo zijn er in Nederland heel veel gezinnen waarvan de ouders allebei een goed salaris hebben alleen daarentegen zoveel hoge maandlasten hebben dat ze in het sociaal domein bijna niet mee kunnen doen. Dit gaat soms zelfs zo ver dat ze de verjaardag van hun kind niet kunnen vieren omdat er te weinig geld is. Ze kunnen bijvoorbeeld geen kinderfeestje organiseren of er is geen geld voor een cadeau.

Wij zijn met instanties in de regio Groningen het gesprek aangegaan en zijn er achter gekomen dat er ontzettend veel mensen zijn die zich met ziel en zaligheid inzetten voor mensen die het financieel niet breed hebben. Het is mooi om te zien dat er ontzettend veel goede doelen, instanties en plekken zijn die hun hulp aanbieden. Er zijn ook veel mensen die op eigen initiatief hulp aanbieden. Het is alleen niet vanzelfsprekend dat de mensen die hulp nodig zijn ook weten waar ze hulp kunnen krijgen.

Daarom hebben wij ons de afgelopen maanden met veel enthousiasme en plezier ingezet om voor en samen met de focusgroepen, een digitaal platform te ontwerpen waar alle hulp op één plek aangeboden wordt. Dit was voor ons een erg bijzondere maar vooral ook prettige ervaring en wij hopen dat wij op deze manier de samenleving een stukje vooruit hebben kunnen helpen in de strijd tegen armoede.