Op 28 september 2020 opende de Gemeente Westerkwartier in samenwerking met Onzichtbaar Den Haag ‘Het Overleefhuis’. Een week lang krijgen medewerkers, zorgprofessionals en genodigden een ervaringsgerichte training en beleving gericht op het thema ‘armoede en schulden’. In deze blog maken we kennis met Onzichtbaar Den Haag, het team en hun motivatie om kwetsbare ervaringen in te zetten.

Boy

Na jaren gewerkt te hebben in het sociaal werk, ben ik in 2015 les gaan geven binnen het hbo onderwijs bij de opleiding Social Work. Als beginnend docent zag ik studenten, docenten en professionals. Ik verbaasde en verwonderde mij over het feit dat ik geen (oud-)cliënten en ervaringsdeskundigen voor de klas zag staan om de studenten te vertellen over hun ervaringen. Waarom praten over als je ook kunt praten met mensen om wie het daadwerkelijk draait? En wie kunnen studenten nog beter vertellen over hoe het is om cliënt te zijn en verslaafd, in de war of hulpeloos te zijn, dan de doelgroep zelf.

Zo nodigde ik oud-cliënten uit om samen met mij verhalen te vertellen over hoe is het om cliënt te zijn en over schulden, verslaving, dak- en thuisloosheid. Wat begon met een les over doelgroepen, groeide uit tot rollenspellen tijdens vakken zoals gespreksvaardigheden. Studenten zag ik genieten en leren van de ervaringsdeskundigen die ooit cliënt waren. Het begin van ‘Onzichtbaar Den Haag’ is hier ontstaan.

Zelf was ik zoekende naar nieuwe betekenis en het verlangen om mijn eigen dromen en ideeën waar te maken. Na jarenlang zelf het “met-mij-gaat-het-allemaal-wel-goed” masker te hebben gedragen, besloot ik het roer om te gooien. Ik ging in therapie, volgde een driejarige coachingsopleiding en liet me trainen. De onzichtbare jongen werd een zichtbare man. Ik dacht toen: ‘Waarom ook niet? Ik ga een eigen onderneming opzetten. Dit is mijn pad.’

Onzichtbaar Den Haag

Een les over schulden en armoede groeide uit tot een training aan professionals binnen een wijkteam. Andere opdrachtgevers volgden al snel. Inmiddels zijn we 4 jaar verder en zijn we een sociale onderneming met mensen in dienst. We geven trainingen en ontwikkelen projecten voor het onderwijs, de gemeente en in de stadsdelen. We doen dit zelfstandig zonder afhankelijk te zijn van subsidies en fondsen. Dit vinden we belangrijk. Niet onze hand ophouden, maar uitsteken om samen te werken.

Rauw, confronterend en echt

Met Onzichtbaar Den Haag ontwikkelen we ervarings- en belevingsgerichte trainingen en voeren we maatschappelijke projecten uit om bewustwording, perspectiefverbreding en actieve betrokkenheid te creëren. Dit doen we rauw, confronterend en echt. Maar wel met liefde en medemenselijkheid. We willen op een constructieve en opbouwende wijze bijdragen aan een nieuwere en mooiere wereld. Het vertellen van verhalen vanuit onze eigen belevenis vinden we het leukst om te doen. Daarnaast is het ervaren een krachtigere manier van leren. Daarom hebben wij unieke trainingen ontwikkelt om te laten ervaren hoe het is om bijvoorbeeld dakloos te zijn, afhankelijk te zijn van anderen of in de schulden te zitten. We hebben ons gespecialiseerd om ervaringen met duurzame impact te maken.

Het team

We zien onszelf als een team van sociale vernieuwers, ondernemers, trainers en ervaringsdeskundigen. We komen uit de modder van armoede, schulden, dak- en thuisloosheid, verslaving, psychische kwetsbaarheid en eenzaamheid. Onze dieptepunten en het zwarte gat waar we ooit in zaten, is juist een berg aan ervaring. Deze kennis, kunde en ervaring is een meerwaarde voor de samenleving.

Mehdi

Na jarenlang als ZZP-er te hebben gewerkt, vind ik het nu fijn om minder aan mezelf te denken en juist meer over hoe wij als team een positieve bijdrage kunnen leveren aan onze omgeving. Het puzzelen naar oplossingen of het creëren van ervaringen kan het sociale beleid helpen aan een betere verstandhouding met thema's als armoede of ziekte. Dat vind ik belangrijk.

Gert

De ervaringen die ik heb kan ik inzetten om anderen van te laten leren. Over hoe het is en voelt om in een depressie te zitten. En vooral over hoe ik de hulp heb ervaren. Wat bij mij werkte en wat minder werkte. Inzicht geven en aanzetten om breder te kijken waardoor je, of je het nu professioneel of als bekende doet, beter kunt helpen.

Sharon

Bewustzijn creëren met een actieve open houding, vind ik het allermooiste om te doen. Het geleerde uit het verleden met elkaar delen en daarmee onze gezamenlijke kennis vergroten vind ik zeer belangrijk. Ik ben dankbaar dat ik mijn ervaringen kan inzetten in het heden en de toekomst. Om te voelen en te zien dat mijn verleden er voor anderen toe doet.

Lianne

Mensen verbinden vind ik ontzettend tof om te doen. Doordat we verhalen met elkaar delen krijgen we een inkijk in elkaars wereld waardoor er meer begrip ontstaat voor elkaar. Ik bof dat ik mag werken met een ontzettend gaaf team dat zichzelf elke keer weer opnieuw kwetsbaar weet op te stellen en hun persoonlijk verhalen deelt. Wij mogen onze ervaringen inzetten om samen met anderen, die weer hun eigen verhalen hebben, elkaar te ontmoeten met een nieuw perspectief.