Pagina opties

Actueel

 • Webinar: Innovatief aanpakken van armoede

  (13-01-2021)

  Op donderdag 28 januari van 14.00-16.00 uur organiseren de gemeente Westerkwartier en Onzichtbaar Den Haag een webinar over het aanpakken van armoede. Erwin van der Maesen de Sombreff en Boy Zandbergen nemen je mee in twee innovatieve projecten: Van Arm naar Beter en Het Overleefhuis.

 • Het Overleefhuis opent op 28 september haar deuren

  (22-09-2020)

  Het is bijna zover. Op maandag 28 september opent Het Overleefhuis haar deuren in de gemeente Westerkwartier. Met medewerking van Onzichtbaar Den Haag biedt de gemeente Westerkwartier medewerkers in het Sociaal Domein en tal van netwerkpartners de gelegenheid om te ervaren hoe het is om rond te moeten komen met een klein budget.

 • Voorbereidingen Overleefhuis in volle gang

  (03-09-2020)

  Hoe is het om met weinig geld rond te moeten komen? Met welke dilemma’s en vooroordelen heb je bijna dagelijks te maken? En wat kan ik daar als hulpverlener of iemand in jouw omgeving van leren? Daarvoor organiseert de Gemeente Westerkwartier samen met Onzichtbaar Den Haag het Overleefhuis in de week van 28 september tot 2 oktober.

 • Nieuwe blogs: Armoede beleven en schaamte overwinnen

  (19-06-2020)

  Deze week bieden we jullie twee nieuwe blogs. De eerste is van de hand van Boy Zandbergen, oprichter van Onzichtbaar Den Haag. Hij vertelt over armoede, het beleven daarvan en hoe belangrijk het is om te weten wat de ander doormaakt. Diezelfde oproep komt ook van Mariça van de Weerd, senior adviseur bij Biblionet Groningen. Zij vertelt over schaamte, het overwinnen ervan en hoe belangrijk het hulpverleners is om daar oog voor te hebben. Je vind de blog van Mariça hier.

 • Testen, testen, testen!

  (19-06-2020)

  De eerste versie van het platform is opgeleverd en klaar om getest te worden. Projectleider Erwin van der Maesen de Sombreff vertelt over het proces in de afgelopen maanden en blikt vooruit naar de lancering.

 • Blog #5: Niemand tussen wal en schip

  (20-04-2020)

  De vijfde blog staat online. Daarin vertelt Gerjanne Römer van Sociaal Werk De Schans waarom zij zich met ziel en zaligheid inzet om armoede te bestrijden. Je vindt haar blog hier

 • Webinar over Van Arm naar Beter

  (16-04-2020)

  Op 14 april verzorgde projectleider Erwin van der Maesen de Sombreff in samenwerking met adviesbureau Haagse Beek een webinar over het project. Na uitleg van het doel van het project en de wijze waarop we daarin met alle partijen samenwerken, ging hij in op de menskant van het project en de ervaringen die we hebben opgedaan in de samenwerking met de inwoners die met ons meedenken in ons panel. Het webinar was goed bezocht en kon rekenen op positieve reacties. Het webinar is terug te kijken via deze link.

 • Onderzoek naar governance en beheer door de Hanzehogeschool

  (11-04-2020)

  In ons project maken we een digitale vindplaats voor hulp bij armoede. Deze wordt gebruikt door verschillende partijen: gemeenten, hulpverleners, mensen met weinig geld, winkeliers, fondsen en dergelijke. Als gemeente initiëren we deze ontwikkeling. Ook willen we ervoor zorgen dat de vindplaats blijft bestaan en dat vraagt om een model voor governance, beheer en doorontwikkeling. Het is daarbij niet vanzelfsprekend dat ook daarin de gemeente de leiding neemt, het platform is immers van en voor alle gebruikers. Welk model voor samenwerking past daarbij? Dat is een vraag die we hebben neergelegd bij de Hanzehogeschool Lectoraat Coöperatief Duurzaam Ondernemen. Het team dat zich ermee bezig houdt, stelt zich hier aan jullie voor.

 • Lessons Learned

  (10-04-2020)

  We willen graag onze ervaringen delen. Daarvoor hebben we de rubriek Lessons Learned in het leven geroepen. Deze vind je hier. In deze rubriek laten we zien wat we ontdekken, de tips die we krijgen van onze deelnemers en al het andere dat we waardevol vinden om mee te geven aan mensen die een vergelijkbaar project willen opzetten. We verversen deze rubriek periodiek, dus kom regelmatig even kijken of er weer wat nieuws te vinden is. Heb je een vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

 • 50 stemmen van mensen in armoede of schulden

  (10-04-2020)

  Sociaal Planbureau Groningen en Trendbureau Drenthe hebben onderzoek gedaan naar de ervaringen van mensen in schulden of armoede met dienstverlening van overheden en hulpverleners. Doel van dit onderzoek is om aanbieders van dienstverlening meer inzicht te geven in het perspectief van de mensen voor wie ze bezig zijn. De resultaten van dit onderzoek zijn terug te vinden in het rapport 50 verhalen van mensen in armoede of schulden. Je vindt het rapport hier.

 • Nieuwe projectleider

  (10-04-2020)

  We hebben sinds enige tijd een nieuwe projectleider. Hij heet Erwin van der Maesen de Sombreff en hij is werkzaam als strategisch adviseur bij de gemeente Westerkwartier. Erwin stelt zich graag aan jullie voor.

 • Ontwerptraject in volle gang

  (24-02-2020)

  We maken een platform waar hulp bij armoede gevraagd en geboden kan worden.

 • Update projectteam

  (13-01-2020)

  Gelukkig Nieuwjaar! Wij, van het project van Arm naar Beter, zijn ook weer van start gegaan.

 • Annieke, Ivo, Martijn en Ramona delen hun ervaringen

  (26-11-2019)

  De derde blog is afkomstig van Annieke, Ivo, Martijn en Ramona, vier studenten van de Hanzehogeschool die Communication en Multimediadesign studeren. Zij doen onderzoek om te achterhalen hoe je de vraag om hulp en het aanbod van hulp bij armoede het beste bij elkaar kunnen brengen. Hun ervaringen lees je hier.

 • Nieuwe blog

  (20-11-2019)

  Onze tweede blog staat online. Hierin vertelt Koos Slagter, secretaris van Stichting Leergeld Westerkwartier-Noordenveld, waarom hij zich iedere dag met ziel en zaligheid inzet om kinderen die in armoede leven te helpen. Je vindt de blog hier.

 • Projectleider gevonden!

  (06-11-2019)

  We hebben gezocht naar een projectleider om het project in goede banen te leiden en er een gevonden in de persoon van Ernst Wallinga. Hij stelt zich graag voor.

 • Kindpakket Westerkwartier live

  (01-11-2019)

  Vandaag is het Kindpakket Westerkwartier live gegaan. Hiermee ondersteunt de gemeente Westerkwartier ouders met een minimuminkomen door per kind een bedrag van € 250 te beschikking te stellen. Dit bedrag kan worden besteed bij aangesloten partners in de gemeente Westerkwartier.

 • VR belevenis ontwikkeld rondom laaggeletterdheid

  (31-10-2019)

  Een van de uitdagingen waar we in dit project voor staan is laaggeletterdheid. In Nederland is 1 op de 6 inwoners laaggeletterd, onder inwoners die arm zijn is deze problematiek nog groter. Het is daarom belangrijk dat we in het ontwerpen van onze oplossing hiermee rekening houden.

 • Eerste blogpost

  (30-10-2019)

  We willen armoede en ons project een persoonlijk gezicht geven. Want we willen echt het verschil maken en daarvoor zetten we ons met ziel en zaligheid in. In een serie blogs laten we jullie daarom kennismaken met de deelnemers aan het project en hun beweegredenen om hieraan mee te doen.

 • Vacature projectleider online

  (17-10-2019)

  We zijn op zoek naar een projectleider. De vacaturetekst vind je hier

 • Even kennismaken met het projectteam van de gemeente

  (07-10-2019)

  Vanuit de gemeente Westerkwartier werken we momenteel met zes mensen aan het project.  Ze stellen zich even voor.

 • Onderzoek van start!

  (03-10-2019)

  In het project willen we hulpvragers en aanbieders bij elkaar brengen. Het is dan ook belangrijk om te weten tegen welke belemmeringen zij aanlopen als ze naar de ander op zoek gaan. En wat er nodig is om die belemmeringen weg te nemen, Om dat in kaart te brengen doen studenten van de Hanzehogeschool, richting Communication and Multimediadesign, onderzoek.

 • 1 plek waar je hulp kan vinden en krijgen

  (01-09-2019)

  We maken 1 plek waar hulp bij armoede gevraagd en geboden kan worden.